Lise leest: Fahrenheit 451

Geschreven in 1953, maar nog verbijsterend actueel: Fahrenheit 451 . Het is de 24e eeuw en alle boeken zijn verboden. Er zijn brandweermannen (waaronder onze hoofdpersoon, Guy Montag) die de taak hebben om boeken te verbranden. Zijn samenleving is erop ingericht om gelukkig te zijn. Mensen de hele dag druk bezig (werken, sporten, kijken naar televisiemuren). Boeken dragen daar niet aan bij; boeken zorgen voor onenigheid en discussie. Boeken worden verbrand en lezers worden vervolgd. Guy Montag raakt in gesprek met een nieuw buurmeisje die hem vraagt of hij eigenlijk wel gelukkig is.

Fahrenheit 451 Ray BradburyVoor een boek dat in 1953 al is uitgebracht, is het zeer actueel. Het boek bevat tal van slimme idee├źn, is erg spannend en zet je aan het denken. Mijn favoriete quote: `Digests-digests. Digests-digests-digests. Politics? One column, two sentences, a headline! Then, in mid-air, all vanishes! Whirl man’s mind around about so fast under the pumping hands of publishers, exploiters, broadcasters, that the centrifuge flings of all unnecessary, time-wasting thought!”

Mijn advies: kopen, lezen, uitlenen, herlezen.

Leave a Reply