Cocktailuurtje – Presentatie en smaak

We hebben wat recepten, we hebben de hardware. En nu waar het om draait: presentatie en smaak!

Presentatie

Kleine moeite, groots effect? Laagjes? Vooral bijzonder leuk in shot- of jeneverglaasjes. Schenk verschillende soorten drank over een thee- of barlepel in een glas en doe dit vooral met beleid. Het resultaat? Hipheid! Zie hier voor een overzicht het soortelijk gewicht per drank of sla aan het experimenteren. Een van mijn favorieten is een After Eight in vloeibare vorm: Kahlua, creme de menthe, Baileys.

Altijd goed zijn mooie glazen. Bij de Xenos en bij de Ikea zijn aardige borrel- en cocktailglazen te koop voor bescheiden prijsjes. Kleine borrelglaasjes, martiniglazen en longdrinkglazen is een mooie set. Haal daarnaast nog een setje kleine witte servetten bij de Ikea. Een cocktail wordt geserveerd op een wit servet. Voor thuis is het wat overdreven wellicht, maar ja, het staat wel chique!

Vergeet ook het betere decoratiewerk niet dat toch het verschil maakt tussen een lekkere cocktail en een nog heerlijke cocktail (want ja, het oog wil ook wat!) Denk rietjes (maar niet een roze en blauw; zwart of donkerpaars staat altijd wel goed), fruit, gesuikerde glasrandjes.

Verder zijn hapjes er ook leuk bij, maar zelf ben ik er nog niet uit want nu echt cocktailcomplementerende hapjes zijn. Het hangt van het soort cocktail af, vermoed ik. Ik hoor graag wat tips!

Smaak

De meeste cocktaildrinkers zijn toch wel in te delen in een van de volgende drie categorieen: `ik wil wel een cocktail, maar er mag geen alcohol in zitten’, `jum, lekker mixen! Doe mij maar zoet en veel alcohol graag’ en `Cocktail? Als er maar wodka in zit en verder geen gedoe’. Ik ben van de eerste twee, en daar heb ik nog wel het een en ander over te zeggen.

Bij cocktails moet er een goede verhouding zijn tussen zoet en tussen zuur, tussen romig en licht; er moet een tinteling alcohol te merken zijn, maar niet te veel en niet te weinig, de smaken van de afzonderlijke ingredienten moeten een beetje uitkomen en dan moet het ook nog eens een acceptabele dikte en kleurtje hebben.

Voor de zuur hebben we limoen- en citroensap (die je natuurlijk zelf perst (maar ik meestal niet, want bij de supermarkt heb je ook hele handige flesjes). Voor de zoet de suikersiroop (1 deel suiker in 1 deel heet water oplossen en laten afkoelen en dan in die poffertjesbeslagfles!). Voor de romigheid de slagroom en de kokosroom en ook bananen en voor de frisheid de sapjes en ander fruit (denk hierbij in de winter ook eens aan het diepvriesfruit; de ijsblokjes kan je dan weglaten).

Overigens zijn mocktails (geen alcohol) bijzonder makkelijk te maken. Ze lukken vrijwel altijd. (Alhoewel: E. maakte toch iets bijzonder vies wat toch gewoon bestond uit ananassap, kokosmelk, sinaasappelsap en banaan; je moet een beetje geluk hebben!)

Tot besluit van de serie nog eens van mijn lievelingsrecepten. Cheers!

Leave a Reply