Cocktailuurtje – Benodigdheden

Volledig in de war van de vorige blogposts over cocktailrecepten? Voordat er cocktails gemaakt kunnen worden, heb je toch het een en ander nodig.

  • Een shaker. Ik heb eentje van de Xenos. Kost weinig, werkt prima.

  • Een blender of staafmixer. Als hij ijsblokjes aan kan, is het handig. Die van mij officieel niet, maar met een beetje geweld lukt het toch aardig.

  • Drank. Het hangt er erg vanaf wat je leuk vindt om te maken, maar met witte rum (bv Bacardi), wodka, Amaretto, Contreau, Baileys, Kahlua en kokoslikeur kom je een heel eind. Dit is even een investering, maar het bederft verder niet.

  • Non-alcoholische ingredienten. Bij mij staat sinaasappelsap, ananassap, kokosmelk, grenadine, citroen- en limoensap altijd in de voorraadkast. Slagroom is ook erg handig, evenals bananen.

  • Wat hip glaswerk (natuurlijk volledig optioneel, je kan ook direct uit de shaker drinken, maar dat staat zo slordig). Met een paar borrelglaasjes, martiniglazen en longdrinkglazen ben je een heel eind en er staat vast nog wel glazerigs  in de kast.

  • IJs! Zakjes waarin je ijsblokjes kan maken zijn erg makkelijk. Het stapelt goed in de diepvries.

  • Maatlepels en maatbekers. Ik heb een minimaatbeker van 150 ml die ik veel gebruik. Daarnaast zijn maatlepels heel geschikt. Een maateetlepel is 15 ml en veel recepten bevatten ingredienten die in veelvouden van 15 ml toegevoegd moeten worden. Ik heb wel van die cocktailmaatbekertjes, maar ik gebruik ze nauwelijks. Al is het maar omdat ze twee kanten hebben, waardoor het altijd knoeien is.

Daarnaast nog enkele tips!

Ten eerste, schaf een aantal poffertjesbeslagflessen aan. Hierin zitten handige tuitjes wat het nauwkeurig doseren  van suikersiroop, slagroom, kokosroom werkelijk een eitje maakt! Bovendien kan je de boel van tevoren alvast in de koelkast zetten en levert het tijdens het mixen aanzienlijk minder rommel  en geknoei op.

En de rommel loopt altijd uit de hand. Van te voren alles klaar zetten (uit de blikjes en de potjes en in de bakjes en de beslagflessen) scheelt een hoop gedoe. Meteen omspoelen ook. Een van de eigenschappen van aardbeipitjes en frambozen is dat ze bijzonder goed kunnen aankoeken.

Maak een receptenboekje. Leuk voor visite om uit de menukaart te kiezen, en handig voor het opschrijven van ervaringen. Ik heb zelf een systeem dat bestaat uit losse kaartjes. Dat gaat makkelijk rond; men kan het meenemen naar de keuken en er kan nog eens wat bijgeschreven worden.

Volgende week: presentatie! Want een cocktail is een beleving. Ja, echt!

Leave a Reply