Versgebakken koekjes altijd paraat

Wie wil dat nou niet? Ikke wel! De laatste tijd heb ik weer last van het bakvirus en de afgelopen maand werd elke zondag (en zaterdag) wel iets smakelijks met veel roomboter op tafel gezet. Een van mijn baksels zijn sinaasappel-chocolade-kokos-koekjes (voor recept zie ZaligZoet). Zoals gewaarschuwd in het recept vloeien de koekjes verschrikkelijk uit, met als gevolg dat ik maar vier koekjes tegelijk kan bakken. Of nou ja vier, een hele bakplaat vol meer (het eindigt een beetje als een pizza)! Dus, de rest van het deeg in de diepvries gestopt en nu snij ik daar af en toe een stuk vanaf voor het produceren van meer koekjes! Ondertussen heb ik hetzelfde experimentje uitgevoerd met gemberkoekjes.

Koekjes

Mmm.. koekjes!

Die overig fantastisch lekker zijn, dus hier het recept! Ik weet niet meer waar ik het recept vandaan heb. Het is snel te maken en werkelijk geluk in een koekje. Voor gemberliefhebbers althans.

Men neme:

  • 6 gemberbolletjes (uit een potje)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker (lichtbruin kan ook)
  • 2 eetlepel gembersiroop (kan ook uit voorgenoemd potje, maar dat geeft een minder sterke gembersmaak)
  • 1/2 theelepel gemberpoeder (meer is helemaal niet erg)
  • mespuntje zout
  • 50 gram roomboter

Snijd de gemberbolletjes in kleine stukjes. Meng de zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en gemberpoeder door elkaar. Snijd de boter in stukjes, voeg dit toe in het droge mengsel en kneed het samen met de siroop en gember tot een samenhangend deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden (in mijn heteluchtoven werkt 160 graden het beste). Vorm van het deeg 16 dikke koekjes, leg ze op het bakpapier en een kwartiertje in de oven bakken. Na een kwartiertje zijn ze nog zacht, maar na even afkoelen worden ze knapperig aan de randjes en zacht van binnen. Hmm!

En nou het hele diepvriesgebeuren. Als je een netjes en ordelijk persoon bent, snijd je het deeg (ofwel het gemberdeeg of het sinaasappel-chocola-kokos-deeg) alvast in mooie plakjes die je opstapelt met een bakpapiertje ertussen. Aluminiumfolietje erom en in de diepvries en je kan ze per koekje afbakken. Ik bewaar ze in hompen, want eigenlijk komt het toch wel op.

Voor gebruik uit de diepvries halen en eventueel een kwartiertje laten ontdooien. Vervolgens gewoon afbakken zoals je normaal zou doen maar dan drie minuten langer. En klaar zijn de koekjes! (Ik geloof dat er nog eentje neem..)

Tags:

Leave a Reply