Driedubbele citroentaart

Excuses voor de verschrikkelijk slechte foto, maar het was al donker toen ie af was en dan is het slecht foto’s maken. Hoe dan ook presenteer ik hier de driedubbele citroentaart! (En lekker dat hij was! Meteen dezelfde avond helemaal op. En als ik zeg helemaal, dan bedoel ik ook helemaal!) Het lekkere van deze taart is dat hij allerlei structuren heeft. De buitenkant is zacht en kleverig, de cake is wat steviger in de mond. Vervolgens kom je het knapperige van het glazuur tegen, het friszure van citroenmousse en als laatste nog de fluweelzachte streling van lemon curd. Al trek? Ja he!

Driedubbele citroencake

Benodigdheden:

 • 200 gr zachte roomboter
 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 2 citroenen, schoongeboend
 • 200 gr suiker
 • 4 eieren
 • 200 gr poedersuiker
 • lemon curd (staat bij de jam in de supermarkt)
 • citroenkwarkmousse (optioneel, maar lekker!)
 • 4 eiwitten
 • 6 el fijne kristalsuiker
 • zakje vanillesuiker
 • snufje zout

De basis is heel simpel. Je maakt een basiscake en meng er op het laatst met een spatel nog even de rasp van twee citroenen door en een eetlepel citroensap als het beslag niet al te smeuiig is. (Hoe maak ik ook al weer een simpele cake, vraagt u? Zie helemaal onderaan deze blogpost.) Bak het geheel af zoals gebruikelijk en laat afkoelen.  Maak ondertussen de citroenkwarkmousse. Maak daarna het citroenglazuur door een citroen uit te persen boven de poedersuiker en net zoveel sap toe te voegen tot de glazuur stevig is, maar niet te vloeibaar.

Wanneer de cake is afgekoeld en de mousse opgesteven, snijd dan de cake in het aantal vullingen + 1 lagen. Bestrijk elke laag met een soort vulling en stapel de boel weer op. Klop vervolgens de eiwitten stijf met een snuf zout. Wanneer de boel stevig is voeg dan de suiker en vanillesuiker al mixend eetlepel voor eetlepel toe. Spatel de boel vervolgens artistiek over de cake heen. Het hoeft niet glad, gewoon een beetje eh.. tsja, artistiek dus he!

Verwarm de gril voor en laat de taart net zo lang onder de gril staan totdat de puntjes dreigen te verbranden. En dan is ie klaar! Eet smakelijk!

PS Nog even het basiscake recept. Deze hoeveelheden zijn geschikt voor een standaard cakeblik. Ik gebruikte een vierkant cakeblik van 15 bij 15 cm. Vet eerst de vorm in met boter of een bakspray (ideaal, scheelt een hoop gedoe en vergeten hoekjes). Schep er een eetlepel zelfrijzend bakmeel of bloem in en bedek alle wanden met een dun laagje. Mix de boter (die echt zacht moet zijn, dus haal de boter van te voren uit de koelkast), de suiker en het zout ongeveer 10 minuten totdat het een lichtgeel kleurtje heeft gekregen. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg een volgend ei toe wanneer de vorige is opgelost.

Neem nu een spatel en schep de citroenrasp van 2 citroenen samen met een deel van het zelfrijzend bakmeel door het beslag. Voeg de rest van de zelfrijzend bakmeel in delen toe. Je hoeft niet hard te roeren, spatel het er luchtig doorheen. Schep het beslag in de vorm en bak de cake gedurende 75 minuten in een oven van 160 graden. Deur niet tussentijds open doen. Laat de cake een kwartiertje in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Het schijnt dat hij dan minder inzakt.

Tags: ,

Leave a Reply