Een 32-urige werkweek..

.. lijkt voor mij effectiever te zijn, dan een 40-urige werkweek, om meteen maar even met de deur in huis te vallen! Over mijn persoonlijk rijlen en zeilen vertel ik hier nooit iets (daarvoor kom je maar even gezellig thee drinken ten slotte ;) ), maar nu wil ik toch even wat laten weten.

Ik ben aan het afstuderen en dat gaat tot nu toe best goed. Het is wel behoorlijk vermoeiend, en om mezelf niet richting een burn out te werken heb ik met mezelf een paar afspraken gemaakt. Twee, om precies te zijn. En deze afspraken zorgen ervoor dat ik op tijd begin, er plezier in heb en houd, en dat ik efficient aan het werk ben. En wat die twee dan zijn?

 • Als ik vroeg begin, mag ik ook op tijd weer ophouden
 • Er wordt op maandag gewerkt, en op dinsdag, en op donderdag en ook nog op vrijdag, maar niet op woensdag en ook niet na zessen

Die eerste afspraak houdt simpelweg in dat wanneer ik ‘s ochtends op tijd begin, ik van mezelf niet de tijd tot vijf uur uit hoef te zitten. Dat betekent dat als ik om drie uur gaar en uitgeput ben, ik gewoon naar huis ga. Ik heb dan uit de werkdag gehaald wat er inzat, en dat is waarschijnlijk al een hele hoop. En is het op, dan is het op! Voordat ik daadwerkelijk weg ga, doe ik overigens wel vaak nog een powernapje (twintig minuten) op mijn bureaustoel (niet zo comfortabel) en wat dingen die niet zoveel energie kosten (opmaakissues, papieren opruimen).

En het resultaat van de week door midden breken met een vrije dag is dat ik, hoe moe ik ook ben op dinsdag, ik donderdag weer fris, fruitig en fit aan de slag kan. Omdat ik afstuderen best vermoeiend vindt, resulteert dat erin dat mijn productiviteit niet steeds minder wordt, hoe verder ik in de week kom, maar dat ik eigenlijk alle dagen erg efficient bezig ben en belangrijker nog, het alle dagen ook nog erg leuk vindt om te doen.

Daarnaast heb ik op woensdag tijd voor hobbies en activiteiten waar ik anders niet aan toe kom, en die ik wil noodzakelijk acht voor mijn eigen ontwikkeling (als je wil weten wat ik daarmee bedoel, kom eens op de koffie ;) ).

Dus, als je merkt dat je productiviteit en werkplezier steeds verder inzacht hoe verder de week vordert? Overweeg eens een rustdag. Werk je bij een baas? Lees dan eens dit artikel. In het artikel wordt besproken hoe men in Nederland beloond wordt voor tijdsinvestering en minder voor de behaalde resultaten. Of dit artikel over de 4-urige werkweek van Tim Ferriss. Zo wil ik het ook wel!

20% is van mijn werkweek af; nog 70% te gaan!

Tags: , ,

3 Responses to “Een 32-urige werkweek..”

 1. Admar says:

  Interessant stukje! Ik geloof zelf niet in een 4 urige werkweek, maar dat je met minder werken even effectief of zelfs effectiever kunt zijn is best goed mogelijk.

  Ik denk alleen dat dat voor een groot deel van het werk en vooral van de persoon zelf af hangt. Ik ben zelf juist iemand die langzaam op gang komt, maar als ie eenmaal bezig is, dat ook heel lang vol kan houden (zowel in werk als in sport). Met een 60 urige werkweek heb ik dan ook weinig moeite gehad en eigenlijk geen verlaging van de productiviteit gezien; er was alleen een verlaging van het aantal uren dat ik kon sporten. ;)

  Het is misschien vooral belangrijk om uit te zoeken wat het beste bij je past: of je een sprinter bent, of een marathon loper (of, zoals mijn trainer wel eens zegt: een formule 1 auto of een diesel truck).

 2. Lise says:

  Ik vermoed dat het ook van het soort werk afhangt wat je doet. Als je je werk kan uitbesteden en dus als een soort manager functioneert, wellicht. Maar als je productiewerk doet (of dat nou iets fysieks is of ideeen), is het natuurlijk niet van toepassing.

  Maar om in termen van je trainer te spreken; ik denk dat ik een sprinter ben ;). Ik kan veel werk verzetten in weinig tijd, maar daar moet wel weer rust tegenover staan!

 3. Lotte says:

  Klinkt als een leuk en interessant idee, maar een kortere, zeker een 4 urige, werkweek lijkt mij voor lang niet iedereen haalbaar! Het zou toch vervelend worden als de huisarts maar 4 uurtjes in de week bereikbaar is, of de vuilnisman maar 4 uurtjes werkt…
  Wat volgens mij het probleem is bij iets als “afstuderen”, is dat je constant met hetzelfde bezig bent, waar je hoofd na een tijdje helemaal genoeg van heeft. Afwisseling is de oplossing! En aangezien niet iedereen de luxe van een vrije dag heeft (jij misschien in de toekomst ook niet meer!) kun je gelukkig ook afwisselen in je werkzaamheden, of af en toe even een potje Patience tussendoor spelen :)

Leave a Reply