Papierlintgarenrek!

Dus ik zag zo her en der op internet van die lollige rekjes voor pakpapier verschijnen en ik zat zelf een beetje met al die klossen naaigaren die in een zakje zaten en allemaal erg hun best deden om zo goed mogelijk door de knoop te raken. Dus mijn OZO-momentje op woensdag ben ik naar de Praxis gegaan en heb voor 13 euro aan plankjes gehaald. Na nog een trip door de stad voor allerhande verjaardagskadootjes en andere cruciale zaken en het opzetten van een pan stoofvlees, toog ik om vier uur aan het werk. En met dank aan Erwin was dit na een paar uur het resultaat! Het moet alleen nog opgehangen, maar ik ben er erg blij mee, dus ik laat het meteen maar zien!

En hoe te maken. Deze is 135 cm lang en vrij smal (37 cm), maar hij
hangt tussen een haakse muur en een Billy en daar was nou eenmaal niet
meer ruimte. Maar hij kan vast breder ook! Wat ik dus heb gekocht:

 • 2 planken van 2.70 lang, 53 mm breed en 16 mm dik. Ik heb daarvan ruim
  een meter over gehouden. Genoeg voor nog twee of drie dwarsverbindingen
 • 1 plank van 2.10 lang, 18 mm dik en 35 mm bree
 • 3 ronde houten sprieten van 6 mm dik en 2.70 lang
 • 1 van 8 mm dik en 2,7 meter lang (ik had maar een stukje van 45 cm nodig)

Verder had ik aan materialen nog in huis

 • houtlijm
 • schroefoogjes
 • dunne houtschroeven
 • grof schuurpapier

En aan materialen

 • potlood
 • meetlint
 • handzaag
 • een lange dunne spijker
 • accuboormachine
 • houtboortje van 8 mm
 • houtboortje van 6 mm
 • houtboortje van 3 mm
 • lijmklemmen kunnen handig zijn

En toen ging ik zagen en gaten boren! Ik ben begonnen met de garenhouders. Zaag van de plank van 18 mm dik en 35 mm net zoveel stukken als je garenhouderplankjes wilt. De breedte was bij mij 35 centimeter. Zaag vervolgens van de dunne houten spriet net zoveel kleine sprietjes als je garenklosjes op de houder wilt. Ik heb er negen per balk. De sprietjes staan 5,5 cm van elkaar af. Dit bleek ruim voldoende.

Teken vervolgens op de balkjes kruisjes op de plek waar de sprietjes moeten. Ik heb ze op de brede kant getekend. Bij het bevestigen heb ik de balken gewoon een beetje schuin gedraaid. Als je echt fancy wil, kan je ook precies schuin op de hoek boren, maar dat leek me te veel gedoe.
Boor vervolgens met je 6 mm-boor de benodigde gaatjes, waarbij je ongeveer 1 cm in het hout boort en niet er doorheen. Tip van mij: doe een plakbandje om je boor zodat je kan zien hoe ver je erin boort. Nog een tip van mij: let er op dat het plakbandje niet al te veel verschuifd of plak af en toe een nieuwe op. Dergelijke onachtzaamheid resulteerde bij mij in volledig doorgeboorde balkjes. Tip drie: boor niet op de tafel, maar naast de tafel! Mijn Lack-tafeltje heeft nu een heel aardige potloodhouder.

Schuur vervolgens de splinters van zowel de balken als de sprietjes af. Bij de sprietjes wil je in ieder geval een kant een beetje netjes geschuurd hebben. Van de andere kant heb ik alleen de splinters er wat afgeschuurd. En dan komt het grote plakken!

Vul de gaatjes met een dotje houtlijm, prik de sprietjes erin (zorg dat ze een beetje op gelijke hoogte staan) en veeg eventueel overtollig houtlijm weg. Das fase 1. Ik was toen al heel trots op mezelf dat ik dat allemaal kon!

Fase twee is het prepareren van de dwarsverbindingen (al dan niet voor de papierrolhouder). Zaag van de platte plank vier stukken die even lang zijn als de garenklosplankjes. Meet vervolgens de plekken uit waar de stokjes  moeten komen voor de rollen. Ik heb er zes op een  breedte van 35 cm. Boor in een plankje met het  boortje van 8 mm zes gaten. Leg vervolgens een tweede plankje eronder en boor door de gaten van het plankje van daarnet zes nieuwe gaten. Het idee is dat de gaten precies boven elkaar zitten. Je kan ook door het gat heen  met een potlood even een rondje tekenen waar de gaten moeten komen te zitten. Schuur hier ook alle splinters vanaf.   (Heb ik nou goedkoop hout, of boor ik nou verkeerd dat ik allemaal splinters heb?)

Neem vervolgens een plankje met gaatjes en een plank zonder gaatjes en lijm die op elkaar. Dit wordt de onderkant en  tevens houder voor de stokjes. Als je geen lijmklem hebt, kan je de boel ook aan elkaar schroeven. Omdat ik vrij  splinterig hout heb gekocht (het goedkoopste van de Praxis en zo goedkoop was het nou ook weer niet), heb ik alle schroefgaatjes eerst voorgeboord met een dunne houtboor. Dat vermindert het risico op splinteren drastisch. Zo, en  nu gaat het lastig worden. Het assembleren van het geheel!

Op een plank van 1,35 m meet je uit waar alle schroeven moeten. En omdat het hout zo splijt, betekent dat eerst van te voren alles voorboren. De dwarsverbindingen hebben twee schroeven per kant. De garenbalkjes hebben een schroef  per zijde, zodat ik ze later nog wat heen en weer kan draaien. Ik heb de gaten in de zijplank daarvoor iets achter het  midden gedaan, zodat ze nog wel kunnen draaien zonder dat ze aan de achterkant uitsteken. Al deze gaatjes boor je  allemaal in de zijplanken voor. Ook de dwarsverbindingen en garenbalkjes boor je voor.

Ik ben vervolgens met de bovenste dwarsverbinding begonnen. Deze heb ik eerst aan een plank vastgeschroef.  Vervolgens heb ik de tweede dwarsverbinding aan die plank vastgeschroefd en ook vastgeplakt met houtlijm  overigens. Dat kan geen kwaad. Vervolgens daar weer op de de andere zijplank. Het alignen van de gaatjes heb ik  gedaan met die lange spijker. Laten vallen in het boorgat is af te raden. Hij wil er niet altijd even goed weer uit! Daarna  was het een kwestie van alle garenbalken erin schroeven. Zonder houtlijm, want anders kan je hem niet meer draaien.

Als het geheel in elkaar zit, is het nog slechts een kwestie van de 6 mm sprietjes op de juiste lengte zagen voor de pakpapierrolhouder en de 8 mm spriet voor de linthouder. Boor gaatjes voor voor de oogjes en draai ze erin en  bevestig de linthouder. Daarna nog de papierrolhouders met de papierrollen erin schuiven en dat was dat!

Het moge duidelijk zijn dat mijn aanpak ongetwijfeld niet de handigste is, maar hopelijk kan het ter inspiratie dienen!

Leave a Reply