Bonbonblog!

Er zijn zware verkoudheidsfronten op komst, dus vandaag maar eens een dagje rustig thuis en niet afstuderen. Maar dat betekent niet dat ik de hele dag heb gelanterfanterd op de bank! Ik heb vandaag bonbons gemaakt! En oh, wat smaken ze naar meer! Lees verder voor de howto’s.

En hier is hoe het werkt. Gek genoeg heb ik op internet nauwelijks bruikbare informatie gevonden over hoe je bonbons maakt (alleen op Nederlandse pagina’s gezocht; die Engelse terminologie is zo anders). Wel veel links naar webshops die speciale bonbonchocolade verkochten. Maar niet voor mij. Ik gebruik gewoon supermarktproducten!

De bonbons bestaan uit twee delen de buitenkant en de binnenkant (duh!). De buitenkant is gewoon extra pure chocola (200 grams reep van de AH) en de binnenkant is ganache gemaakt van 125 ml slagroom, 125 gram extra pure chocola (van diezelfde reep) en een scheutje likeur van iets wat je nog in de kast hebt staan. Eerst maak je de bovenkant van de bonbon in de mal, die vul je met ganache en daarna sluit je de bonbon af met nog een laagje chocola (dat is de onderkant).

Eerst de ganache maar maken, want die moet lang afkoelen. Breng in een steelpan 125 ml slagroom voorzichtig aan de kook. Zodra het kookt de pan van het vuur halen en 125 gram chocola in brokjes erdoorheen mengen tot het helemaal opgelost is. Voorlopig wegzetten. Wanneer het een beetje dikkig begint te worden kan je er een klein eetlepeltje likeur doorheen doen (denk Cointreau, Tia Maria, Baileys, Amaretto) of wat druppels essence (denk amandel of vanille).

Terwijl dat afkoelt kan je de buitenkant maken. Wat je wel nodig hebt is een bonbonvorm. Ik heb deze en deze. Te krijg op internet, Blokker of iets dergelijks of in mijn geval van Sinterklaas. Siliconen ijsblokvormpjes schijn je ook te kunnen gebruiken, maar de structuur daarvan is wel anders.

Verwarm eerst de chocola au-bain-marie. Oftewel: zet een steelpan op het vuur met een bodempje water en plaats daar weer een metalen pannetje of schaal op. Het water moet de schaal niet raken. Ik gebruikte de Blanda Blank van Ikea die overigens ook heel geschikt schijnt te zijn om bolvormige cakes te bakken. Smelt 2/3 van de chocolade in de metalen schaal. Wanneer dat helemaal gesmolten is, haal dan de schaal uit de pan en roer de overige derde van de chocola erdoor. Warm het nog even op, tot dat de laatste klontjes eruit zijn. Dit heeft iets met de suikerkristallen te maken. Eerst verhit je het naar ongeveer 40 graden, dan koelt het naar 27 graden en dan warm je het weer op naar 31 graden. Schijnt iets te maken te hebben met de glans en loslaatfactor, maar bij mij ging het gewoon in 1 keer goed. Als je een suikerthermometer hebt, kan je het eens meten voor de lol.

En nu komt het grote kliederwerk! Leg een stuk plasticfolie over je aanrecht heen. Bekleed ook een snijplank met plastic folie. Das straks heel makkelijk opruimen. Pak je vorm en een spatel of iets dat in ieder geval breed en recht is, zodat je straks de chocola weer makkelijk van de vorm af kan strijken. Vul de vorm met de gesmolten chocola en zet de bak midden op het plastic folie. Als je nog niet geknoeid hebt, gaat dat zo wel komen! Draai de vorm om en om en zorg dat alle zijden van de vakjes in de vorm goed bekleed zijn met chocola. Giet daarna de overtollige chocola eruit en strijk die goed van de vorm af. Leg de vorm nu op zijn kop op de met plastic beklede snijplank en leg deze in de koelkast.

Hehe, de tweede fase is achter de rug! Laat de vorm nu even een halfuurtje koelen en schenk je zelf wat te drinken in en veeg de chocolade van je gezicht. Wanneer de chocola in de vorm stevige bakjes zijn geworden en de ganache op kamertemperatuur is, kan je beginnen met vullen. Ik heb ze geprobeerd te vullen door een plastic zakje te vullen met ganache en er dan een puntje in te knippen, maar dat werkt niet zo lekker. Wegwerpspuitzakken zijn denk ik makkelijker. Doe ze niet helemaal vol met ganache, want het dekseltje moet er straks nog op en zet het geheel nog even in de koelkast terwijl je je voorbereid op de eennalaatste fase.

Smelt de chocola die je over had weer au-bain-marie en voeg eventueel nog wat extra chocola toe. Zorg dat je 1/3 deel van de chocola pas op het laatst weer toevoegd. Giet weer royaal chocola over de vorm en klop een paar keer stevig met de vorm op de ondergrond. De bonbons moeten goed gevuld worden en waarschijnlijk ontstaan er in de eerste instantie luchtbellen. Na een paar keer smeren en kloppen, zou het wel goed moeten zijn denk ik. Weer de vorm netjes schoonmaken en de overgebleven chocola terug in de vorm gieten. Das zonde om weg te gooien!

Zet het geheel weer in de koelkast. Bekleed een plastic bakje met een dubbele laag plastic folie. Giet daar vervolgens de overgebleven chocola in. Ik vermoed dat het dan weer een stevig reepje wordt om later op te eten of om later weer bonbons van te maken. Of het dan weer bruikbaar is, weet ik nog niet, want het staat nog in de koelkast.

Wanneer de bonbons heel stevig lijken, druk ze dan heel voorzichtig uit de vorm. Tadaa! En nu is het tijd voor de laatste fase, het grote eten! Eet smakelijk en denk aan de lijn!

PS Ik heb ze gevuld met Amaretto, Kahlua en Baileys maar je proeft er niet zo veel van. Ik ga binnenkort iets hippere vullingen proberen. Dit is wel een verslaving waar ik aan zou kunnen wennen. (Je moet toch wat, zo zonder tv ;) ).

Tags: ,

Leave a Reply