Als je allemaal gekreukte slingers over hebt, wat doe je daar dan mee? Juist, je maakt er vlaggetjes van! En een paar meter zelfs! En wat ik daarmee kan? Verjaardagskaarten, inpaklint.. Dat wordt wel wat!
Archive for February, 2010
Vlaggetjes
Thursday, February 25th, 2010Bonbonblog: met sinaasappel
Saturday, February 20th, 2010Na mijn vorige jubelige post over bonbons (ja, wat was ik trots!) heb ik voor Erwins verjaardag een uitgebreidere versie gemaakt. Er zijn helaas geen foto’s van, vanwege haastige productie en indrukwekkende consumptie, maar je moet me maar geloven als ik zeg dat ze heerlijk waren! Hier meteen het recept voor de sinaasappelbonbons (bonbons met vulling van geconfijte sinaasappel). Voor de duidelijkheid nog eens een samenvatting van het recept als je op “Lees verder” klikt. De vorige post was wel heel uitgebreid!
Was een (biologische) sinaasappel onder een warme kraan en probeer het waslaagje er zo goed mogelijk af te poetsen. Droog de sinaasappel af. Trek vervolgens met een citrustrekker (zie hier) sliertjes schil van de sinasappel af. Als je geen citrustrekker hebt, kun je ook met een mesje de sinasappel schillen. Zorg dat je zoveel mogelijk van het witte spul van de schil afhaalt; dat smaakt bitter.
Kook de schillen 10 minuten in een bodempje water. Giet af en herhaal dit nog een keer. Giet weer af. Los in 125 ml water 75 gram suiker op en laat de schillen nog een keer tien minuten zachtjes koken. Leg de schillen op een bakpapiertje een dag te drogen.
Vul vervolgens de bonbons met de sinasappelschillen en eventueel ook met ganache met een scheutje Cointreau of sinaasappelaroma. Proost! In een avond waren alle 60 bonbons op!
(Lees verder voor een iets compacter recept voor ganache en bonbons maken.)
Oja, nog een vraagje. De bonbons verliezen na een dag hun glans en ik weet niet hoe het komt. Heeft iemand ideeen?
Geen TV meer: succes
Thursday, February 18th, 2010Nou, het is gelukt. Maar gek genoeg voelt het zoals met eerdere trials (dagelijks bewegen, goed eten) niet echt als een prestatie. Vermoedelijk omdat het zo goed te doen was. Maar dat is nog geen reden om niet trots op mezelf te zijn toch?
Wat ik ervan heb geleerd:
- Ik heb toch mindloze momentjes nodig
- Maar deze momentjes kunnen ook leuk en nuttig doorgebracht worden (en dan laat ik FarmVille even buiten beschouwing): met lezen, radio luisteren, blogs bij lezen, dingen klussen en naaien
- En ik kan zonder tv
Wat ik nu ga toch wel weer ga kijken:
- Nieuws
- Top Gear (mijn favoriete vrijdagavond momentje; op de bank met een drankje en vrolijk het weekend in)
- Family Matters (nu wil ik weten ook hoe het afgelopen is)
Voornemens:
- Voor acht uur gaat de tv niet aan
- Voortaan check ik eerst ‘s ochtends de tvgids in de krant of ik echt iets heel graag wil zien
- En over wat er wel gekeken wordt ga ik me niet schuldig voelen
En wat de volgende wordt? Ik weet het nog niet zo goed. Of weer sporten, of dagelijks een schrijfmomentje nemen. Ik denk er nog even over na!
Papierlintgarenrek!
Friday, February 12th, 2010Dus ik zag zo her en der op internet van die lollige rekjes voor pakpapier verschijnen en ik zat zelf een beetje met al die klossen naaigaren die in een zakje zaten en allemaal erg hun best deden om zo goed mogelijk door de knoop te raken. Dus mijn OZO-momentje op woensdag ben ik naar de Praxis gegaan en heb voor 13 euro aan plankjes gehaald. Na nog een trip door de stad voor allerhande verjaardagskadootjes en andere cruciale zaken en het opzetten van een pan stoofvlees, toog ik om vier uur aan het werk. En met dank aan Erwin was dit na een paar uur het resultaat! Het moet alleen nog opgehangen, maar ik ben er erg blij mee, dus ik laat het meteen maar zien!
En hoe te maken. Deze is 135 cm lang en vrij smal (37 cm), maar hij
hangt tussen een haakse muur en een Billy en daar was nou eenmaal niet
meer ruimte. Maar hij kan vast breder ook! Wat ik dus heb gekocht:
- 2 planken van 2.70 lang, 53 mm breed en 16 mm dik. Ik heb daarvan ruim
een meter over gehouden. Genoeg voor nog twee of drie dwarsverbindingen - 1 plank van 2.10 lang, 18 mm dik en 35 mm bree
- 3 ronde houten sprieten van 6 mm dik en 2.70 lang
- 1 van 8 mm dik en 2,7 meter lang (ik had maar een stukje van 45 cm nodig)
Verder had ik aan materialen nog in huis
- houtlijm
- schroefoogjes
- dunne houtschroeven
- grof schuurpapier
En aan materialen
- potlood
- meetlint
- handzaag
- een lange dunne spijker
- accuboormachine
- houtboortje van 8 mm
- houtboortje van 6 mm
- houtboortje van 3 mm
- lijmklemmen kunnen handig zijn
En toen ging ik zagen en gaten boren! Ik ben begonnen met de garenhouders. Zaag van de plank van 18 mm dik en 35 mm net zoveel stukken als je garenhouderplankjes wilt. De breedte was bij mij 35 centimeter. Zaag vervolgens van de dunne houten spriet net zoveel kleine sprietjes als je garenklosjes op de houder wilt. Ik heb er negen per balk. De sprietjes staan 5,5 cm van elkaar af. Dit bleek ruim voldoende.
Teken vervolgens op de balkjes kruisjes op de plek waar de sprietjes moeten. Ik heb ze op de brede kant getekend. Bij het bevestigen heb ik de balken gewoon een beetje schuin gedraaid. Als je echt fancy wil, kan je ook precies schuin op de hoek boren, maar dat leek me te veel gedoe.
Boor vervolgens met je 6 mm-boor de benodigde gaatjes, waarbij je ongeveer 1 cm in het hout boort en niet er doorheen. Tip van mij: doe een plakbandje om je boor zodat je kan zien hoe ver je erin boort. Nog een tip van mij: let er op dat het plakbandje niet al te veel verschuifd of plak af en toe een nieuwe op. Dergelijke onachtzaamheid resulteerde bij mij in volledig doorgeboorde balkjes. Tip drie: boor niet op de tafel, maar naast de tafel! Mijn Lack-tafeltje heeft nu een heel aardige potloodhouder.
Schuur vervolgens de splinters van zowel de balken als de sprietjes af. Bij de sprietjes wil je in ieder geval een kant een beetje netjes geschuurd hebben. Van de andere kant heb ik alleen de splinters er wat afgeschuurd. En dan komt het grote plakken!
Vul de gaatjes met een dotje houtlijm, prik de sprietjes erin (zorg dat ze een beetje op gelijke hoogte staan) en veeg eventueel overtollig houtlijm weg. Das fase 1. Ik was toen al heel trots op mezelf dat ik dat allemaal kon!
Fase twee is het prepareren van de dwarsverbindingen (al dan niet voor de papierrolhouder). Zaag van de platte plank vier stukken die even lang zijn als de garenklosplankjes. Meet vervolgens de plekken uit waar de stokjes moeten komen voor de rollen. Ik heb er zes op een breedte van 35 cm. Boor in een plankje met het boortje van 8 mm zes gaten. Leg vervolgens een tweede plankje eronder en boor door de gaten van het plankje van daarnet zes nieuwe gaten. Het idee is dat de gaten precies boven elkaar zitten. Je kan ook door het gat heen met een potlood even een rondje tekenen waar de gaten moeten komen te zitten. Schuur hier ook alle splinters vanaf. (Heb ik nou goedkoop hout, of boor ik nou verkeerd dat ik allemaal splinters heb?)
Neem vervolgens een plankje met gaatjes en een plank zonder gaatjes en lijm die op elkaar. Dit wordt de onderkant en tevens houder voor de stokjes. Als je geen lijmklem hebt, kan je de boel ook aan elkaar schroeven. Omdat ik vrij splinterig hout heb gekocht (het goedkoopste van de Praxis en zo goedkoop was het nou ook weer niet), heb ik alle schroefgaatjes eerst voorgeboord met een dunne houtboor. Dat vermindert het risico op splinteren drastisch. Zo, en nu gaat het lastig worden. Het assembleren van het geheel!
Op een plank van 1,35 m meet je uit waar alle schroeven moeten. En omdat het hout zo splijt, betekent dat eerst van te voren alles voorboren. De dwarsverbindingen hebben twee schroeven per kant. De garenbalkjes hebben een schroef per zijde, zodat ik ze later nog wat heen en weer kan draaien. Ik heb de gaten in de zijplank daarvoor iets achter het midden gedaan, zodat ze nog wel kunnen draaien zonder dat ze aan de achterkant uitsteken. Al deze gaatjes boor je allemaal in de zijplanken voor. Ook de dwarsverbindingen en garenbalkjes boor je voor.
Ik ben vervolgens met de bovenste dwarsverbinding begonnen. Deze heb ik eerst aan een plank vastgeschroef. Vervolgens heb ik de tweede dwarsverbinding aan die plank vastgeschroefd en ook vastgeplakt met houtlijm overigens. Dat kan geen kwaad. Vervolgens daar weer op de de andere zijplank. Het alignen van de gaatjes heb ik gedaan met die lange spijker. Laten vallen in het boorgat is af te raden. Hij wil er niet altijd even goed weer uit! Daarna was het een kwestie van alle garenbalken erin schroeven. Zonder houtlijm, want anders kan je hem niet meer draaien.
Als het geheel in elkaar zit, is het nog slechts een kwestie van de 6 mm sprietjes op de juiste lengte zagen voor de pakpapierrolhouder en de 8 mm spriet voor de linthouder. Boor gaatjes voor voor de oogjes en draai ze erin en bevestig de linthouder. Daarna nog de papierrolhouders met de papierrollen erin schuiven en dat was dat!
Het moge duidelijk zijn dat mijn aanpak ongetwijfeld niet de handigste is, maar hopelijk kan het ter inspiratie dienen!
Dag 14 – 21: op driekwart!
Monday, February 8th, 2010Wat ik ga doen als ik echt moe ben, ik weet het nog niet helemaal. Beetje blogs lezen is het nu. Ook niet veel beter misschien? Behalve dat ik dingen lees die me daadwerkelijk interesseren, dat is ook wel weer wat waard!
Wel heb ik gisteren Notting Hill gekeken op tv. Maar, zoals Erwin, zei, ik kon ook niets anders! Ik was gisteren (en ook vandaag nog, maar nu voel ik me stukken beter) na een week kwakkelen hardstikke ziek (de smerige details zal ik maar achterwege laten) en toen ik me gisteren iets beter voelde en me daadwerkelijk durfde te verplaatsen, ben ik op de bank gaan liggen. En toen zei Erwin, waarom kijk je niet een beetje tv. Want een heel boek had ik al gelezen (die Sherlock Holmes’s gaan er vlot door!) en ik was te moe om verder ook maar iets te doen. Dus Notting Hill gekeken. En in ieder geval gericht tv gekeken. Ik vind het allang best!
Knijperschort
Sunday, February 7th, 2010Leuk en bijzonder kadootje nodig?
Friday, February 5th, 2010Kijk dan eens op Etsy en met name de Nederlandse verkopers daarop. Hier bieden mensen die graag mooie dingen maken hun waar aan. Items waar veelal veel tijd in is gestopt. Ze zijn uniek, vaak kwalitatief goed en bijzonder ontworpen. Voor van alles van speelgoed, tot kleding, tot sieraden en kunst kan je er terecht. En nog goed betaalbaar ook!
Bonbonblog!
Tuesday, February 2nd, 2010Er zijn zware verkoudheidsfronten op komst, dus vandaag maar eens een dagje rustig thuis en niet afstuderen. Maar dat betekent niet dat ik de hele dag heb gelanterfanterd op de bank! Ik heb vandaag bonbons gemaakt! En oh, wat smaken ze naar meer! Lees verder voor de howto’s.
En hier is hoe het werkt. Gek genoeg heb ik op internet nauwelijks bruikbare informatie gevonden over hoe je bonbons maakt (alleen op Nederlandse pagina’s gezocht; die Engelse terminologie is zo anders). Wel veel links naar webshops die speciale bonbonchocolade verkochten. Maar niet voor mij. Ik gebruik gewoon supermarktproducten!
De bonbons bestaan uit twee delen de buitenkant en de binnenkant (duh!). De buitenkant is gewoon extra pure chocola (200 grams reep van de AH) en de binnenkant is ganache gemaakt van 125 ml slagroom, 125 gram extra pure chocola (van diezelfde reep) en een scheutje likeur van iets wat je nog in de kast hebt staan. Eerst maak je de bovenkant van de bonbon in de mal, die vul je met ganache en daarna sluit je de bonbon af met nog een laagje chocola (dat is de onderkant).
Eerst de ganache maar maken, want die moet lang afkoelen. Breng in een steelpan 125 ml slagroom voorzichtig aan de kook. Zodra het kookt de pan van het vuur halen en 125 gram chocola in brokjes erdoorheen mengen tot het helemaal opgelost is. Voorlopig wegzetten. Wanneer het een beetje dikkig begint te worden kan je er een klein eetlepeltje likeur doorheen doen (denk Cointreau, Tia Maria, Baileys, Amaretto) of wat druppels essence (denk amandel of vanille).
Terwijl dat afkoelt kan je de buitenkant maken. Wat je wel nodig hebt is een bonbonvorm. Ik heb deze en deze. Te krijg op internet, Blokker of iets dergelijks of in mijn geval van Sinterklaas. Siliconen ijsblokvormpjes schijn je ook te kunnen gebruiken, maar de structuur daarvan is wel anders.
Verwarm eerst de chocola au-bain-marie. Oftewel: zet een steelpan op het vuur met een bodempje water en plaats daar weer een metalen pannetje of schaal op. Het water moet de schaal niet raken. Ik gebruikte de Blanda Blank van Ikea die overigens ook heel geschikt schijnt te zijn om bolvormige cakes te bakken. Smelt 2/3 van de chocolade in de metalen schaal. Wanneer dat helemaal gesmolten is, haal dan de schaal uit de pan en roer de overige derde van de chocola erdoor. Warm het nog even op, tot dat de laatste klontjes eruit zijn. Dit heeft iets met de suikerkristallen te maken. Eerst verhit je het naar ongeveer 40 graden, dan koelt het naar 27 graden en dan warm je het weer op naar 31 graden. Schijnt iets te maken te hebben met de glans en loslaatfactor, maar bij mij ging het gewoon in 1 keer goed. Als je een suikerthermometer hebt, kan je het eens meten voor de lol.
En nu komt het grote kliederwerk! Leg een stuk plasticfolie over je aanrecht heen. Bekleed ook een snijplank met plastic folie. Das straks heel makkelijk opruimen. Pak je vorm en een spatel of iets dat in ieder geval breed en recht is, zodat je straks de chocola weer makkelijk van de vorm af kan strijken. Vul de vorm met de gesmolten chocola en zet de bak midden op het plastic folie. Als je nog niet geknoeid hebt, gaat dat zo wel komen! Draai de vorm om en om en zorg dat alle zijden van de vakjes in de vorm goed bekleed zijn met chocola. Giet daarna de overtollige chocola eruit en strijk die goed van de vorm af. Leg de vorm nu op zijn kop op de met plastic beklede snijplank en leg deze in de koelkast.
Hehe, de tweede fase is achter de rug! Laat de vorm nu even een halfuurtje koelen en schenk je zelf wat te drinken in en veeg de chocolade van je gezicht. Wanneer de chocola in de vorm stevige bakjes zijn geworden en de ganache op kamertemperatuur is, kan je beginnen met vullen. Ik heb ze geprobeerd te vullen door een plastic zakje te vullen met ganache en er dan een puntje in te knippen, maar dat werkt niet zo lekker. Wegwerpspuitzakken zijn denk ik makkelijker. Doe ze niet helemaal vol met ganache, want het dekseltje moet er straks nog op en zet het geheel nog even in de koelkast terwijl je je voorbereid op de eennalaatste fase.
Smelt de chocola die je over had weer au-bain-marie en voeg eventueel nog wat extra chocola toe. Zorg dat je 1/3 deel van de chocola pas op het laatst weer toevoegd. Giet weer royaal chocola over de vorm en klop een paar keer stevig met de vorm op de ondergrond. De bonbons moeten goed gevuld worden en waarschijnlijk ontstaan er in de eerste instantie luchtbellen. Na een paar keer smeren en kloppen, zou het wel goed moeten zijn denk ik. Weer de vorm netjes schoonmaken en de overgebleven chocola terug in de vorm gieten. Das zonde om weg te gooien!
Zet het geheel weer in de koelkast. Bekleed een plastic bakje met een dubbele laag plastic folie. Giet daar vervolgens de overgebleven chocola in. Ik vermoed dat het dan weer een stevig reepje wordt om later op te eten of om later weer bonbons van te maken. Of het dan weer bruikbaar is, weet ik nog niet, want het staat nog in de koelkast.
Wanneer de bonbons heel stevig lijken, druk ze dan heel voorzichtig uit de vorm. Tadaa! En nu is het tijd voor de laatste fase, het grote eten! Eet smakelijk en denk aan de lijn!
PS Ik heb ze gevuld met Amaretto, Kahlua en Baileys maar je proeft er niet zo veel van. Ik ga binnenkort iets hippere vullingen proberen. Dit is wel een verslaving waar ik aan zou kunnen wennen. (Je moet toch wat, zo zonder tv ).