Vlees en zuivel: dat kost wat!

Wanneer ik weer eens begin over mijn nieuwe dieet krijg ik vaak de reactie: “Ik weet wel dat dieren in de vee-industrie niet altijd een even goede levenskwaliteit hebben, maar ik wil het niet weten. Ik wil het gewoon niet weten.”

Van alle reacties die ik krijg, vind ik deze nog wel het meest jammer. Dat je van mening bent dat het allemaal wel los loopt, dat je echt niet zonder je dagelijkse portie vlees kan, dat het te duur is of teveel geld kost.. Vooruit. Maar dat mensen hun kop in het zand steken? Dat vind ik dan weer laf.

In het vorige artikel had ik beloofd om nog iets te zeggen over mijn redenen om alleen nog maar biologisch vlees te eten en zoveel mogelijk biologische zuivel te consumeren.

En het is allemaal samen te vatten onder de noemer levenskwaliteit van de desbetreffende dieren. Waar het mij bij vissen meer ging om hun levenseinde, gaat het mij voor vee om kwaliteit gedurende hun leven. Dus betekent: ruimte om een beetje heen en weer te drentelen, geen stress, af en toe naar buiten kunnen, melken on demand, een beetje door de modder kunnen rollen (doen varkens dat werkelijk? en zo voorts.

En voor mij betekent dit dat ik de keuze maak om eigenlijk alleen nog maar biologische vlees en zuivel (alleen de kaas vind ik een beetje moeilijk!) te consumeren. Omdat ik hiermee vrij zeker weet dat ik een eind de goede kant op ga. En ja, het is wat duurder. Maar je kan je afvragen of vier euro per kilo dier niet wat absurd weinig is voor een heel dierenleven. Fijnproevers beweren ook dat biologisch vlees lekkerder smaakt. Ik ook. Want ik proef de hele voorgeschiedenis (in tegenstelling tot bovengenoemde struisvogels) erbij.

Voor horrorstories over hoe het er volgens sommigen in de intensieve veeteelt aan toegaat, verwijs ik je graag door naar de website van Wakker Dier. En bedenk, het is niet zo dat je helemaal over moet op biologisch. Maar minder vlees eten en bewust met zuivel omgaan zou ook al veel helpen! We hebben heus niet elke dag twee ons vlees nodig: 2 keer in de week is ruim voldoende! (Ja, echt. )

Leave a Reply