Toilet makeover: het plafond

Een belangrijk onderdeel van de makeover was de verlichting. Er hing zo’n lelijke huurhuiswcbol, die ik gelukkig meteen stuk maakte toen ik hem wat beter wou bekijken dus nieuwe verlichting moest er hoe dan ook komen! Ik heb gekozen voor een zelfgemaakt inbouwplafond, wat ook weer makkelijk te verwijderen is als we weer weggaan (het is tenslotte een huurhuis). Dan moet ik alleen die bollamp weer even repareren..

De foto’s laten het niet zo goed zien, maar zo ziet het er nu uit: een groen verlaagd plafond met spotjes.

Een belangrijk onderdeel van de make over was de verlichting. Er hing zo’n lelijke huurhuiswcbol, die ik gelukkig meteen stuk maakte toen ik hem wat beter wou bekijken dus nieuwe verlichting moest er hoe dan ook komen!

De foto’s laten het niet zo goed zien, maar zo ziet het er nu uit: een groen verlaagd plafond met spotjes.

Hoe te maken? Men neme de volgende items:

 • Plaat 5 mm MDF aan alle kanten 5 cm kleiner dan het toilet
 • Een stevige balk met een lengte van (2*gewenste breedte plafond + 2* gewenste lengte plafond)
 • Spijkers met platte kop + hamer
 • Houtlijm
 • Schroefmachine + lange houtschroeven
 • (Verstek)zaag
 • Een mooi lijstje voor eromheen met een lengte van (2* gewenste breedte plafond + 2* gewenste lengte plafond)
 • Knijpers (wat moet je nou zonder knijpers! Lijmklemmen mag ook)
 • Oogjes met schroefdraad eraan
 • Tiewraps
 • Halogeenlampjes + transformator
 • Kroonsteentjes
 • Gatenboor (met boor voor het gat voor halogeenlampjes)
 • Eventueel MDF grondverf, leuk gekleurd verfje en verfattributen
 • Eventueel die handige vriend (voor het elektrische werk)

De plafondplaat maken

En nu aan het werk! Er zijn dit keer helaas geen foto’s van het proces, want we hebben stevig doorgewerkt! Het plafond moet licht zijn (vandaar het dunne MDF), maar het plafond moet¬†inzakken¬†als het even hangt. Daarom maak je eerst een rechthoek van die houten balk die het plafond stevigheid moet geven en waaraan je het verlaagde plafond later ook bevestigt aan het echte plafond.

Schroef en lijm dus eerst die rechthoek aan elkaar. Wanneer dat vastzit, lijm het frame op de plaat. Wanneer het een beetje droog is, keer je het geheel om en spijker je met de plat-koppige spijkertjes het frame nog eens extra goed vast aan de MDF-plaat. Zo droog het frame goed aan de plaat vast. Wanneer je het een beetje handig uitmikt, kan je nu de lijst precies over de spijkers heen plakken zodat je er niets meer van ziet. Doe dit nu en laat goed drogen.

Verven

Zet de plaat goed in de grondverf en wanneer dit goed droeg is, verf het nog een of twee keer in de gewenste kleur. Wederom goed laten drogen.

Verlichting monteren

Als je geen idee hebt wat je aan het doen bent, schakel dan gauw die handige vriend even in. Ik denk niet dat ik het hier helemaal betrouwbaar uit kan leggen, want ik heb het nog maar een keer zien doen en weet bar weinig van elektronica. Wat je wel alvast kan doen, is de locatie van de halogeenlampen bepalen en alvast de gaten daarvoor uitboren en de halogeenlampjes erin klikken.

Verbind alle lampjes met elkaar en met de trafo (let op de maximale spanning en vraag anders even de bouwmarktmeneer. Maak vanaf de trafo een draad voor naar de aansluiting in het plafond. Wees vooral royaal met de kabel. Beter draad te veel dan te weinig, want dat leg je toch op het plafond als je klaar bent!

Ophangen

Nu het ophangen. Dat leek me een lastige klus, maar Freddy had zoals altijd een handige oplossing! Draai de oogjes in de draagbalken van het echte plafond (wij hebben 4 gebruikt). Als je een gipsplaten plafond hebt zoals wij hebben, moet je even kijken waar de balken zitten. Je voelt het wel wanneer je alleen in de gipsplaat zit. Daaraan kan je het plafond niet ophangen; je moet minstens twee punten in het houd hebben. Wij hebben twee oogjes in het hout gedraaid en twee in de gipsplaat en dat was voor ons plafond (80 bij 140) voldoende. Diegene in de gipsplaat zijn er alleen voor om te zorgen dat het plafond recht hangt.

Op ongeveer dezelfde locatie in het houten frame draai je ook vier oogjes. Vervolgens werk je jezelf met plafond en al in het toilet. Verbindt eerst (of vraag het de handige vriend) de trafo met het aansluitpunt in het plafond en check even of de boel werkt voordat je alles ophangt. Werkt het? Gefeliciteerd!

Gebruik nu de tiewraps om het plafond op te hangen. Wanneer je ze niet meteen aantrekt, heb je nog ruimte om te werken en de hoogte te bepalen. Gelukt? Je hebt nu een supergaaf, stylish plafond!

Leave a Reply