Frame kubuslamp

Ik zag bij een dure winkel een lamp, die ik, afgezien van de bekleding en de prijs, wel veelbelovend vond. Hij is vierkant met een frame van staaldraad en bekleed met stof. Dus ik dacht onmiddelijk, dat kan ik vast zelf! En na wat zwoegen is het frame dan af. Voor bekleding en uiteindelijke resultaat, zie andere post

Benodigdheden

  • Een lange dunne lat van 2.70 lang (of twee als ie bij jouw bouwmarkt korter is of je vermoedt dat je het een en ander fout gaat doen) van 0.9 cm breed en 0.9 cm hoog
  • Een hoekprofiel met zijdes van ongeveer 2.9 cm
  • Houtlijm
  • Handzaag (of decoupeerzaag)
  • Handige vriend om met decoupeerzaag om te gaan
  • Rolletje wcpapier
  • Knijpers of lijmklemmen
  • Potloodje
  • Een grote dosis geduld
  • Eventueel een vijl

En nu gaan we aan het werk! Bedenk hoe groot je je lamp wil hebben. Die van mij is ongeveer 30cm hoog en 25 cm breed. Afhankelijk van de gewenste maten moet je dus zelf even uitrekenen hoe lang je dunne latje moet zijn.

Zaag nu eerst de vier lange poten af. Deze zijn net zo lang als de gewenste hoogte van je lamp. Zaag vervolgens 8 tussenstukjes af. Deze hebben de volgende lengte: gewenste breedte – 2* dikte latje. Simpel he! Zaag de eindjes wel recht af of vijl ze desnoods even bij.
Nu gaan we van het hoekprofiel allemaal haakjes zagen. Zaag er maar een stuk of dertig (vandaar de vriend met de decoupeerzaag), want als er een paar mislukken, heb je in ieder geval genoeg. Zaag ze iets dunner dan de breedte van je latje.

Als dit allemaal gelukt is, heb je al wel een pauze verdiend. Daarna gaan we plakken!

Eerst plak je op alle acht korte stukjes haakjes. Zorg dat ze er recht en uitgelijnd met het uiteinde erop zitten! Geef de haakjes royaal de tijd om te drogen. Plak vervolgens de halve frames volgens het plaatje in elkaar. Die bevestig je later aan elkaar vast. Denk er bij het plakken aan dat de houtlijm minstens een uur nodig heeft om een beetje te fixeren en het liefst 24 uur om echt goed te plakken!

Onderhand spreken we al over de volgende dag geloof ik. Tijd om de twee helften aan elkaar te bevestigen! Hiervoor bevestigen we eerst extra haakjes op de twee halve frames. Plak ze er niet boven op (zie rode haakjes) maar haaks op de haakjes die er al zitten. Doe dit voor beide frames.

Wanneer dit voldoende gedroogd is, kan je op haaks op het halve frame de vier overige korte stukjes lijmen. Dit moet logischerwijs haaks op het frame en kan nog maar op een plek. Hierna moet je het frame wederom een dag laten drogen (korter kan ook, maar je wilt niet dat het inzakt!). Hierna hoef je alleen nog maar de andere helft op de uitgebreide helft te leggen en klaar!

Leave a Reply